Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, mogą się dla wielu z nas okazać rewelacyjnymi sojusznikami w walce o utrzymanie zdrowia i dobrej formy. Dlaczego? Bo skuteczne neutralizują one wolne rodniki, odpowiedzialne za problemy z przedwczesnym starzeniem się oraz przyczyniające się do rozwoju wielu groźnych chorób.
Antyoksydanty – gdzie je znajdziemy?
Możemy je znaleźć w wielu produktach spożywczych, dzięki którym zdrowa dieta uchroni nas przed poważnymi problemami. Najlepszym źródłem przeciwutleniaczy są świeże warzywa i owoce, które na naszych talerzach powinny się pojawiać regularnie. Antyoksydanty pojawiają się też w nieprzetworzonej żywności, która powinna w naszym menu pojawiać się znacznie częściej niż gotowe przekąski, pełne sztucznych dodatków, barwników oraz konserwantów.
Witaminy
Silnymi przeciwutleniaczami są witaminy (m.in. witamina C oraz witamina E) oraz takie składniki mineralne, jak selen oraz cynk. W ochronie przed nimi pomaga też koenzym 10, obecny m.in. w rybach, mięsie oraz w warzywach strączkowych. Ze względu na zawartość beta-karotenu, w diecie pomagającej się uporać z wolnymi rodnikami ważne miejsce zajmują pomarańczowe i czerwone warzywa, takie jak marchew, oraz owoce, jak mango. Zdrowa dieta z takimi dodatkami może nam zaoszczędzić wielu dolegliwości i sprawić, że dobrą formą oraz pięknym wyglądem będziemy się cieszyć do późnej starości.